۱۴۰۳ چهارشنبه ۹ آبان

اولین جلسه کارگروه بهره وری دانشگاه اصفهان برگزار شد

اولین جلسه کارگروه بهره وری دانشگاه اصفهان با حضور اعضای کمیته بهره وری و محوریت بهره وری منابع، اعم از منابع انسانی، تجهیزات، مالی، فرآیندها، انرژی و غیره در دو سطح بررسی شاخص های اختصاصی و عمومی برگزار شد.


به گزارش روابط عمومی، در این جلسه در خصوص تفاهم نامه منعقد شده بهره وری مشترک فی مابین دانشگاه اصفهان ، سازمان ملی مهارت ، سازمان مدیریت و برنامه ریزی و استانداری اصفهان توضیحاتی ارائه شد.

دکتر حسین هرسیج رئیس دانشگاه اصفهان و رئیس کمیته بهره وری ضمن استماع دیدگاه ها و نظرات اعضای کمیته اظهار کرد: یکی از وظایف مهم دانشگاه جامعه محور و تمدن ساز دانشگاه اصفهان، مشارکت در بهره وری درون سازمانی و برون سازمانی است.

ایشان در ادامه افزود: با توجه به رسالت دانشگاه اصفهان به عنوان دانشگاه معین استان و اجرای سیاست های وزارت علوم ، مقرر شد دانشگاه اصفهان مسئولیت کارگروه بهره وری را برعهده بگیرد.

دکتر هرسیج همچنین بحث بهره وری را فرا استانی دانست و این مهم را حرکتی برای فعال سازی همه دانشگاه ها قلمداد نمود.

رئیس دانشگاه افزود: دانشگاه اصفهان بر اساس ماموریت جامعه محوری خود موظف است مسائل صنعتی در استان را شناسایی و اقدامات لازم برای ارتقا بهره وری را با همکاری وزارت صنعت ، معدن و تجارت انجام بدهد . در این راستا مکاتباتی از طرف معاون پژوهشی و فناوری نیز صورت گرفته است .

دکتر هرسیج ، در ادامه تصریح کرد: تلاش ما بر این است که هسته اولیه بهره وری در داخل دانشکاه شکل بگیرد و در درجه اول همه مسائل نا بهره ور داخل دانشگاه  شناسایی و رصد گردد و در درجه دوم مسائل نابهره ور بیرون از دانشگاه شناسایی و در کمیته های تخصصصی مورد بررسی قرار بگیرد و بعد از استخراج نتایج ، بهترین راهکارها به دستگاههای استان ارائه شود.

رئیس دانشگاه اصفهان با تاکید بر تشکیل کمیته های تخصصی بهره وری تصریح کرد: برای اجرای تصمیمات کمیته ها، فرهنگ سازی و تبیین موضوع بسیار حائز اهمیت است زیرا قبل از تدوین و اجرای هر تصمیمی ، مشروعیت سازی و توجیه کردن ذی نفعان باید مورد توجه قرار بگیرد.

دکتر هرسیج در ادامه افزود: برای فرهنگ سازی در خصوص اجرای تصمیمات کمیته بهره وری، با برگزاری نشست های خبری با رسانه ها می توانید نتایج فعالیت هایی که منجر به افزایش بهره وری شده است را اطلاع رسانی کنید.

رئیس دانشگاه همچنین افزود: همه بخش های دانشگاه باید از حالت انتزاعی خارج شوند و به عنوان مثال محورهایی مانند ، آب، برق و دانشگاه سبز را پی گیری کنند و در افزایش بهره وری نقش آفرین باشند.

دکتر مختاری مدیر نظارت، ارزیابی و تضمین کیفیت نیز در این نشست تصریح کرد: دانشگاه اصفهان به عنوان دانشگاه مادر و معین استان رسالت آموزش و خط مشی بهره وری به سایر سازمان ها را دارد و این رسالت اجتماعی را استانداری و سازمان ملی بهره وری بر عهده دانشگاه گذاشته اند.

وی در ادامه افزود: بهره‌وری به معنای انجام درست کارها با کمترین میزان منابع و بیشترین اثرگذاری است. به عبارت دیگر، بهره‌وری نشان‌دهنده‌ی کارایی و اثربخشی یک سازمان در رسیدن به اهداف خود است. بنابرین کارایی  و اثربخشی دو بخش مهم از تعریف بهره‌وری در مدیریت هستند. 

دکتر مختاری در ادامه تصریح کرد: شاخص های بهره وری به دو شاخص عمومی و اختصاصی تقسیم می شود.

شاخص های اختصاصی براساس برنامه بهره وری مصوب وزارت عتف شامل: کاربردی کردن، تقاضا محوری و تجاری‌سازی دستاوردها و محصولات علمی،توسعه همکاری های الهام بخش بین المللی،کیفی‌سازی ساختارها و نظامات بهره‌ورسازی فعالیت‌های علمی پژوهشی فناوری و نوآوری،تربیت نیروهای متخصص متعهد خلاق متخلق ماهر و کارآفرین،توجه به مزیت نسبی و نیازهای مهم مناطق در قالب ماموریت گرایی و آمایش سرزمین و مرجعیت علم نافع و توانمند ساز است.

مدیر نظارت، ارزیابی و تضمین کیفیت دانشگاه تصریح کرد: برای شروع اصولی در موضوع بهره وری در دانشگاه اصفهان که منجر به نتیجه مطلوب و ملموس شود اقدامات متعددی شروع شده است .

بررسی ها نشان می دهد مدیران (اعم از اعضای هیات علمی و غیرعلمی) و کارکنان دانشگاه با مفهوم بهره وری در دانشگاه به حد لازم آشنایی کافی ندارند. برای این موضوع نیاز است کارگاه های آموزشی در سطوح مختلف برگزار شود تا موضوع بهره وری و ضرورت آن در سازمان تبیین گردد.

برای موفقیت در برنامه‌های بهره وری ضمن تعامل معاونت ها و ایفای نقش مسئولانه در مهیا و تامین نمودن شرایط مورد نیاز برای تحقق اهداف و برنامه ها، لازم است اعضای هیات علمی و دانشجویان نیز در ارائه طرح ها و پیشنهادهای تحقیقاتی در این زمینه حضور جدی تری داشته باشند.

لازم است در ابتدا شاخص ها ومعیارهای بهره وری در سه بخش 1- راهبردی 2- عملکردی   3- عمومی، بصورت دقیق و شفاف مشخص گردد بطوریکه هم شاخص و هم نتیجه آن امکان سنجش کیفی یا کمی داشته و همچنین قابل مقایسه وضعیت با سایر دانشگاهها باشد.

پس از تعیین شاخص ها، عوامل نابهره ور روی آن شاخص ها شناسایی و برای رفع یا کاهش اثرات آن عوامل برنامه ریزی گردد.

برای رصد و پایش شاخص ها وجود سامانه جامع مدیریت اطلاعات IMS ضروری است

دکتر محمد فرامرزی معاون آموزشی و تحصیلات تکمیلی دانشگاه نیز تصریح کرد: برای اجرای مصوبه وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در خصوص بهره وری باید مسائل نابهره ور را آنالیز کرد. مسائلی مانند عدم کارایی و انگیزه کارکنان دانشگاه، عدم جذب دانش آموختگان برای بازار کار را باید حل کرد.

وی در ادامه جدی گرفتن این کمیته و تداوم جلسات و رسیدن به نقطه ای که برنامه بهره ور بتواند اثر بخش باشد را مورد تاکید قرار داد.  

دانشگاه اصفهان باید ابتدا مسائل مرتبط با بهره وری خود را حل کند و به عنوان دانشگاه معین بهره ور، زیرنظام های خود را نیز بهره ور کند.

ما چه در دانشگاه و چه بیرون از دانشگاه چند تا پیشران را باید رعایت کنیم اولین مورد، توجه به آموزش ، ایجاد آگاهی مشترک است و همه اعضای کمیته باید همسویی فکری و هم افزایی در سازمان را با آموزش های فشرده ایجاد کنند .

وی افزود: در مرحله بعدی یادگیری مستمر نیز بسیار مهم است ، یادگیری مستمر باید در قالب های مختلف پودمان های پیوسته ، سپری شود . باید یک همسوسازی سازمانی و گسترده با اطلاع شکل بگیرد تا بتوانیم در یک راستا حرکت کنیم.

دکتر فرامرزی افزود: یکی دیگر از مواردی که باید به آن توجه کرد: انگیزه بخشی است و این مهم به این معنا است که اگر فردی بهره وری را افزایش داد ، چگونه تشویق می شود؟ انگیزه بخشی مادی و غیر مادی چیست؟ و این ماموریتی است که باید کمیته بهره وری مورد بررسی و تصمیم گیری قرار بدهد.

آقای آرمان مدیر امور مالی دانشگاه نیز تصریح کرد: مفهوم بهره وری کیفی است و بحث کمیت آن مشخص نیست. باید یک شاخص تعریف کنید که قابل دستیابی و اثر گذار باشد.

دکتر هادی امیری معاون پزوهش و فناوری دانشگاه نیز اظهار کرد: ما باید مسیر اصلی بهره وری را پیدا کنیم . به عنوان مثال ما در جایی می خواهیم نیروی انسانی را کم کنیم و در عوض سیستم های دیجیتال را افزایش بدهیم. ولی باز مردم ناراضی هستند و این نشان دهنده این است که هدف را هنوز پیدا نکرده ایم.

شما در دانشگاه می توانید به صورت واضح و روشن مسائل نابهره ور را مشاهده نمایید. بهره وری خیلی نیاز به تفکر پیچیده ندارد و مسائلی که می بینیم می توانیم احصا کنیم.

آنچه که دانشگاه اصفهان می تواند دنبال کند مشاوره به سازمان ها و صنایع برای افزایش بهره وری است. خوشبختانه شرکت هایی که داخل مرکز رشد هستند محصولاتی دارند که می تواند بهره وری را افزایش بدهد.

سیستم بودجه ریزی دانشگاه باید غیر متمرکز باشد . رمز شروع بهره وری در سازمان این است که هر فردی مسئولیتی می گیرد باید بداند چه امکاناتی در اختیار دارد و چه انتظاراتی از وی دارند.

دکتر امیری در مورد " داشبورد" نیز گفت: اگر مدیرانی که می خواهند در دانشگاه نقش داشته باشند ولی داشبورد مدیریتی نداشته باشند نمی توانند موفق باشند . سیستم علم سنجی باید میزان اثربخشی هر فرد در بهره وری دانشگاه را در داشبورد نمایش دهد . بهره وری یعنی از داده ای که شما در سیستم وارد می کنید بتوانید خروجی بیشتری بگیرید که البته به صورت پایدار باشد.

دکتر شائمی رئیس دانشکده علوم اداری و اقتصاد نیز تصریح کرد: برای بحث بهره وری ابتدا باید یک فرآیند دقیق و مشخص تعریف و بعد به بدنه تزریق کنیم.

وی افزود: اگر ما قرار است به سازمان ها مشاوره بدهیم ، اولین گام را باید خودمان برداریم و برای این مهم باید اول ظرفیت های خودمان را شناسایی کنیم. ما باید یک تحلیل زمینه ای از وضعیت موجود داشته باشیم.

آقای صادقی معاون نظارت و ارزیابی و تضمین کیفیت نیز تصریح کرد:استارت داشبورد مدیریتی خورده است و این مهم را بر مبنای خروجی برنامه های راهبردی انجام می دهیم.

شایان ذکر است، در این نشست آقای حاج حسینی و خانم منتظری کارشناسان دفتر برنامه و بودجه دانشگاه نیز در خصوص هدف گذاری های صحیح برای بحث های بهره وری را مورد بحث و گفتگو قرار دادند.

گفتنی است این نشست با حضور دکتر هرسیج رئیس دانشگاه، دکتر رئیسی مدیر حوزه ریاست دانشگاه، دکتر فرامرزی معاون آموزشی و تحصیلات تکمیلی، دکتر امیری معاون پژوهش و فناوری، دکتر مختاری مدیر نظارت و ارزیابی و تضمین کیفیت دانشگاه، آقای صادقی معاون نظارت و ارزیابی و تضمین کیفیت دانشگاه،دکتر شائمی رئیس دانشکده علوم اداری و اقتصاد، آقای آرمان مدیر امور مالی دانشگاه و آقای حاج حسینی و خانم منتظری کارشناسان دفتر طرح و برنامه و بودجه دانشگاه روز یکشنبه 29 مهر 1403 در محل حوزه ریاست دانشگاه برگزار شد.

 
 

 

 

تاریخ:
1403/08/03
تعداد بازدید:
281
منبع:
دانشگاه اصفهان
آدرس: اصفهان، میدان آزادی، دانشگاه اصفهان
کدپستی: 8174673441
تلفن: 2640-03137932128 تلفکس: 03136687396
Powered by DorsaPortal